Ramen en deuren in hout, aluminium of pvc?

Ramen en deuren in hout, aluminium of pvc?

De look en het karakter van uw woning worden grotendeels bepaald door uw ramen en deuren. Daarnaast zijn ze ook functioneel. Het materiaal waaruit uw ramen en deuren zijn gemaakt, kunnen namelijk zorgen voor isolatie, waardoor u kan energie besparen. Tot slot speelt ook duurzaamheid en onderhoud een rol. Hout, aluminium en pvc zijn de meest courante materialen, maar voor welke optie kiest u nu best?

Houten ramen en deuren

De klassieke, stevige optie die uw woning esthetiek en warmte geeft. Hout past bij zowel moderne als klassieke woningen en is en blijft een duurzame materiaalsoort die natuurlijk en warm aanvoelt. Bovendien zit het wel snor qua isolatie, akoestiek en vochtregulatie, wat niet onbelangrijk is in een woning. Een houten raam of deur overschilderen is ook perfect mogelijk, dus eigen accenten leggen is geen probleem.

Helaas vergt al dat hout ook wel wat onderhoud. Zo zal u regelmatig de handen uit de mouwen moeten steken om uw hout te beschermen tegen de weersomstandigheden. Een houten deur schilderen? Dat zal u na enkele jaren moeten herhalen. De verf kan namelijk in de loop der tijd zijn kleur verliezen.

Aluminium ramen en deuren

Aluminium is een perfecte optie voor meer moderne woningen. Bovendien is het erg duurzaam en bestand tegen temperatuurswisselingen. Het materiaal is licht, maar solide en roestvrij. Door de sterkte van aluminium kan u kiezen voor moderne, slanke raamprofielen, iets wat met bijvoorbeeld pvc niet mogelijk is. Reinigen is overigens een fluitje van een cent: gewoon een zeepsopje gebruiken en klaar is kees.

Een voordeur in aluminium oogt dan wel modern, maar is wat duurder dan een buitendeur in hout of in pvc. En nog belangrijker: de isolatiewaarde van aluminium ligt aan de lage kant. Dat betekent dat u iets meer zal moeten neertellen om uw aluminium ramen en deuren even isolerend te maken als het alternatief in pakweg pvc. De prijs van aluminium is dus aan de hoge kant.

Ramen en deuren in pvc

Het grootste voordeel van pvc (of polyvinylchloride) is van budgettaire aard: deze materiaalsoort is namelijk een stuk goedkoper dan hout of aluminium. Pvc is ook duurzaam: wind en water hebben weinig of geen impact. Bovendien is pvc onderhoudsvriendelijk: met wat water en een spons of zeemvel krijgt u het zo weer proper. Tot slot heeft pvc ook een hoge isolatiewaarde, wat interessant is om energie te besparen.

De nadelen aan pvc zijn vooral van esthetische aard. Het is en blijft een kunststof en ziet er daardoor wat kunstmatig uit, is niet of amper overschilderbaar en is krasgevoelig. Bovendien bent u genoodzaakt om voor wat bredere profielen te kiezen, wat niet bij iedereen in de smaak valt. Bij hoge temperaturen (zoals in de zomer) kan het tot slot gebeuren dat deuren of ramen soms wat klemmen.

De keuze voor de juiste deuren en ramen op maat is een belangrijke beslissing. Ga dan ook niet over 1 nacht ijs en laat u bijstaan door een vakman. Neem gerust contact op met AG-Intex. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om vakkundig advies te geven en de mogelijkheden te bespreken.